Een tijdelijke uitgave van OSG Schoonoord en NUOVO Scholengroep
Welkom bij de #FusieDialoog
Dit is de tijdelijke nieuwsbrief rondom de aanstaande fusie tussen NUOVO Scholengroep en OSG Schoonoord. Zo’n krachtenbundeling omvat allerlei aspecten, op verschillende niveaus. Via deze nieuwe nieuwsbrief #FusieDialoog geven we graag alle relevante informatie over de fusie aan medewerkers, leerlingen, ouders en andere belangstellenden.
#FusieDialoog zal de komende maanden ingaan op uiteenlopende praktische en concrete zaken die te maken hebben met de komende fusie. Die fusie komt niet zomaar uit de lucht vallen, maar is in de achterliggende periode zeer zorgvuldig voorbereid. Eerst kwam de wederzijdse interesse, vervolgens de verkenningen. Wat levert het precies op en waar zit de meerwaarde? Daarna werd het principebesluit genomen om samen verder te gaan en kwam een gedetailleerd uitwerkingstraject op gang.
Nu de beoogde fusiedatum steeds dichterbij komt, willen we al onze publieksgroepen graag uitvoerig blijven informeren. Maar nog steeds wel in de vorm van tweerichtingsverkeer, dus: reageren mag en wordt zelfs zeer op prijs gesteld. De dialoog gaat dus door!
In dat kader roepen we graag jullie hulp in bij een belangrijke vraag: hoe gaan wij onze fusie straks vieren? Willen we een #FusieFeest en hoe komt dat er dan uit te zien? Gaan we voor de onderlinge verbinding, of voor een plezierig programma? Of toch voor de inhoud? Het lijkt ons een goed idee om de Dag van de Leraar als kapstok te nemen, dan hebben we meteen een geschikte datum: zaterdag 5 oktober 2019. Een dag later is de Utrechtse Singelloop, waar we (inmiddels traditioneel) ook weer aan meedoen, dus wellicht zijn er wat sportief- feestelijke combinaties denkbaar. Denken jullie mee? We ontvangen alle ideeën, suggesties en wensen graag via het mailadres: bestuur@NUOVO.eu.
Met alvast dank voor het creatief meedenken.
Leon de Wit
Jonne Gaemers
Akkoord van Ministerie
Goed nieuws: het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de fusie van NUOVO Scholengroep en OSG Schoonoord goedgekeurd. Dat akkoord van het Ministerie was niet zomaar even geregeld. Het was een uitvoerig proces, waarmee een aantal van onze medewerkers zich intensief heeft bemoeid. Maar uiteindelijk rolde er een bevestiging uit en kwam het gewenste document onlangs binnen.
Ook de beide Raden van Toezicht hebben de aanstaande fusie inmiddels officieel goedgekeurd. Zij zijn op weg naar een geïntegreerde fusie-RvT. In de volgende editie van #FusieDialoog gaan we verder in op die nieuwe RvT en de bijbehorende gezichten.
Omdat het hier openbaar onderwijs betreft, hebben ook de gemeenten in ons werkgebied een stem in het fusieproces. De gemeenten Utrecht, Zeist en Utrechtse Heuvelrug moeten hun goedkeuring formaliseren. De betreffende gemeentebesturen hebben inmiddels hun steun gegeven, maar de gemeenteraden (als hoogste orgaan in de gemeente) moeten ook nog hun akkoord geven op de aanstaande fusie. Daar staat dus inmiddels enige druk op. Daarom zijn onze bestuurders in deze periode te zien bij gemeenteraden, om ervoor te zorgen dat alle vragen van raadsleden adequaat worden beantwoord.
Terugblik op de sessies
Wat was dat ook alweer, die #FusieDialoog van Schoonoord en NUOVO? De afgelopen periode hebben we verschillende edities georganiseerd van deze bijeenkomsten. Dit waren interactieve sessies op een aantal scholen, waarin we met leraren en ouders behoorlijk diep ingingen op de verschillende kanten van de beoogde krachtenbundeling.
Voor wie niet bij zo’n #FusieDialoog-sessie aanwezig kon zijn: er staat een vrij uitgebreide rapportage op de website.
Toen ging het nog vooral over het draagvlak voor de fusie en de bijbehorende voor- en nadelen. Inmiddels zijn we daar wel uit, maar we willen ook in dit stadium de term #FusieDialoog nadrukkelijk blijven gebruiken. Een succesvolle fusie kan immers alleen gerealiseerd worden als de samenwerking gesmeerd verloopt en alle geledingen betrokken zijn bij het proces. In een grotere organisatie wordt bovendien het belang van interne communicatie prominenter. Daarom houden we graag alle lijnen van de #FusieDialoog open en luisteren we graag naar meningen en ervaringen vanuit de organisatie en daarbuiten.
Samen een nieuwe organisatie
Het klinkt natuurlijk heel ingrijpend, zo’n bestuurlijke fusie. Maar voor de aangesloten scholen verandert er eigenlijk heel weinig. Alle scholen in de gecombineerde scholengroep behouden straks hun eigen karakter en aanpak.
Maar als je van twee stichtingen één nieuwe organisatie wilt maken, moet er natuurlijk wel het een en ander worden geharmoniseerd. Bijvoorbeeld als het gaat om missie, visie en strategisch ambities. In het haalbaarheidsonderzoek naar een mogelijke fusie was al gebleken dat de organisaties Schoonoord en NUOVO in essentie niet erg van elkaar afwijken op dat terrein. Het management van NUOVO Scholengroep was al gestart met het proces om te komen tot een nieuw strategisch beleidskader voor de periode na 2020; het management van Schoonoord is sinds december 2018 aangehaakt. Samen creëren we een nieuw beleidskader voor de volgende periode.
Wat verandert er voor medewerkers?
In de fusie-effect-rapportage (FER) werd al vastgesteld dat de fusie voor het gros van de medewerkers weinig structurele gevolgen heeft. Dat wil niet zeggen dat werknemers er niets van merken. De Stichting OSG Schoonoord verdwijnt bijvoorbeeld als juridisch werkgever. Daardoor is het nodig dat alle Schoonoord-medewerkers een nieuwe aanstelling krijgen bij NUOVO Scholengroep. Omdat het een fusie betreft, verliezen Schoonoord- medewerkers door deze stap niet de opgebouwde rechten zoals de duur van het dienstverband of salarisafspraken. Deze rechten gaan mee in de nieuwe aanstelling. Aan NUOVO-medewerkers gaat deze stap voorbij.
De nieuwe organisatie biedt al haar medewerkers per fusiedatum een gelijke set arbeidsvoorwaarden aan. Dat betekent dat de arbeidsvoorwaardelijke regelingen van beide werkgevers geharmoniseerd worden. Als uitgangspunt voor deze harmonisering is in de FER geformuleerd dat we gaan voor: “de voor de medewerker beste regeling binnen de budgettaire ruimte”. Voor de harmonisatie is een extern projectleider aangetrokken. In een parallel project wordt ook het personeelsbeleid geharmoniseerd. De GMR speelt hierbij een belangrijke rol. In een volgende editie van #FusieDialoog gaan we verder in op de ontwikkelingen rond de gefuseerde medezeggenschapsraad.
Samen in een vernieuwd bedrijfsbureau
Voor het gros van onze medewerkers verandert er door de fusie structureel niet veel. Voor een specifiek deel van de medewerkers juist wel. De medewerkers van beide bedrijfsbureaus ondervinden namelijk de meeste gevolgen van de aanstaande fusie.
De medewerkers van het bedrijfsbureau Schoonoord krijgen te maken met veranderingen in hun functie, hun werklocatie en nieuwe collega’s. En de medewerkers van het bedrijfsbureau NUOVO maken kennis met hun nieuwe collega’s en ondervinden wellicht ook aanpassingen in hun werk en verantwoordelijkheden.
Het gebundelde bedrijfsbureau wordt gevestigd in het bestaande NUOVO-kantoor. Deze locatie in Papendorp zal gedurende de zomervakantie worden aangepast, zodat er voor iedereen voldoende en geschikte werkruimte ontstaat. In deze veranderslag worden meteen een aantal gekoesterde wensen en verbeteringen meegenomen, zodat alle medewerkers in een zo optimaal mogelijke werkomgeving invulling kunnen gaan geven aan de vernieuwde bedrijfscultuur.
In de volgende edities van #FusieDialoog
• Maak kennis met de Raad van Toezicht
• Wijzigingen in de ICT
• Wat doet de GMR?
• Meer over het #FusieFeest