Een tijdelijke uitgave van OSG Schoonoord en NUOVO Scholengroep
De #FusieDialoog, een vervolg
De ontwikkelingen rond de aanstaande fusie van NUOVO Scholengroep en OSG Schoonoord worden gecommuniceerd via deze digitale nieuwsbrief #FusieDialoog. We informeren via de #FusieDialoog op regelmatige basis onze medewerkers, maar ook leerlingen, ouders en andere betrokkenen.
#FusieDialoog behandelt allerlei zaken die te maken hebben met de komende fusie. Het heeft er inmiddels alle schijn van dat de beoogde fusiedatum van 1 augustus a.s. wordt gehaald. Er moet voor die datum nog veel werk worden verzet, maar dat is haalbaar. Daarbij is het wel cruciaal dat er zorgvuldig en doordacht stappen worden gezet. In deze tweede editie gaan we daar verder op in. Bijvoorbeeld in de vorm van een gesprek met Annemieke van Beek van onze Raad van Toezicht.
Een geslaagde krachtenbundeling is een zaak van ons allemaal. Daarom kiezen we voor een uitgebreide informatievoorziening. Daarbij hechten we ook aan tweerichtingsverkeer. De dialoog houdt niet op. Dus: reacties worden zeer gewaardeerd. Als er nog speciale aandachtspunten of vergeten issues rond de fusie zijn, horen we die graag via het mailadres bestuur@NUOVO.eu.
Leon de Wit
Jonne Gaemers
Annemieke van Beek, Voorzitter RvT
Raden van Toezicht fuseren ook
Het fusieproces van OSG Schoonoord en NUOVO Scholengroep is in volle gang. En ook op dat proces wordt toezicht gehouden door de beide Raden van Toezicht. Maar wat doet zo’n RvT eigenlijk? We praten erover met Annemieke van Beek, voorzitter van de Raad van Toezicht bij NUOVO Scholengroep.
“Veel mensen weten dat inderdaad niet precies, wat de rol is van een Raad van Toezicht bij een scholengroep in het voortgezet onderwijs. Kort door de bocht kun je stellen dat een RvT in de publieke sector precies hetzelfde doet als een Raad van Commissarissen in het bedrijfsleven. En het woord zegt het al: toezicht houden. In de eerste plaats gaat het om toezicht op de organisatie, op de besturing vanuit het College van Bestuur. Daarbij moet je altijd rekening houden met het organisatiebelang, maar ook met het publieke belang. Je hebt een maatschappelijke rol, want het gaat in dit geval over openbaar onderwijs.
Als RvT houden we toezicht op de financiële sturing en het risicomanagement. Maar ook op de kwaliteit van het onderwijs. Verder heb je als RvT een klankbordrol ten opzichte van de bestuurder. En ook niet onbelangrijk: wij zijn de werkgever van het College van Bestuur. Dat houdt bijvoorbeeld ook in dat wij voortgangsgesprekken met de bestuurder voeren.”
Trein op gang
Voor de RvT is het fusieproces een intensieve periode, met allerlei aanvullende verantwoordelijkheden, vertelt Annemieke van Beek. “Natuurlijk is de gedachte om te gaan fuseren in een vroeg stadium met ons besproken. Vervolgens komt er dan een hele trein op gang, waarbij wij de vinger aan de pols moeten houden. Maar als RvT heb je ook een formele rol in de fusie. Je houdt toezicht op het fusieproces en uiteindelijk moet je ook ja of nee zeggen. Daarbij kijk je heel goed naar de financiële gevolgen. En dat is een intensief proces, waarbij we zelf ook aanvullend onderzoek hebben laten uitvoeren.”
Scherp op kosten
Want wat was ook alweer de opbrengst van de fusie? Wat schieten we ermee op?
Annemieke van Beek: “What’s in it for us is in dat verband een veelgestelde vraag. En dat is ook een legitieme vraag, iedereen mag zich een oordeel vormen over voor- en nadelen van een krachtenbundeling. Als RvT zitten we ook heel scherp op de vraag: wat mag het ons kosten? Maar uiteindelijk is goed openbaar onderwijs in de regio Midden-Nederland de enige reden dat je akkoord gaat met een fusie. Omdat je vaststelt dat er een sterkere organisatie gaat ontstaan. Daarom konden we als RvT ook unaniem achter het fusiebesluit staan. Kwaliteit is leidend. We hebben een goed beeld van de kansen die de krachtenbundeling oplevert en hebben daarom volmondig ‘ja’ gezegd.”
Samenstelling
NUOVO en Schoonoord hebben allebei een Raad van Toezicht. Ook die RvT´s moeten fuseren. Hoe verloopt dat proces? “Ook dat is een zaak van zorgvuldige integratie. Er moet een nieuwe RvT komen en we hebben ervoor gekozen – ook uit oogpunt van continuïteit – om daarin een afvaardiging van beide RvT’s te laten terugkomen. Maar ook op dat vlak is kwaliteit leidend. We hebben nadrukkelijk gekeken naar de profielen van de zittende leden en de benodigde competenties. Ook het rooster van aftreden speelde daarbij een rol. We hebben besloten om nu verder te gaan met zeven leden, vier uit de NUOVO-RvT en drie van OSG Schoonoord. De doelstelling is om de omvang van de Raad door natuurlijk verloop te laten afnemen naar vijf leden.
Dynamiek
Uit het oogpunt van toezicht, wat verandert er in de gefuseerde situatie? Voorzitter Annemieke van Beek: “We bundelen twee scholengroepen, dus dat is een ontmoeting van culturen. Ook in de Raad van Toezicht. We hebben met de RvT´s al de informele kennismaking achter de rug en er staat binnenkort een inhoudelijke dag op de agenda, om dieper in de materie te duiken. Maar toezicht verandert niet. We blijven kritisch en betrokken. Natuurlijk zullen er op detailniveau allerlei dingen veranderen. Bijvoorbeeld, wij krijgen als werkgever nu te maken met een College van Bestuur waarin twee bestuurders werkzaam zullen zijn. Dat zal zeker een andere dynamiek opleveren.”
Gemeenten richting groen licht
In de vorige editie van #FusieDialoog konden we al melden dat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de fusie van NUOVO Scholengroep en OSG Schoonoord heeft goedgekeurd. Daarnaast gaan ook de gemeenten in ons werkgebied richting het benodigde akkoord.
De gemeenten in ons werkgebied hebben een stem in het fusieproces, omdat het gaat om openbaar onderwijs. Met de Gemeente Utrecht, de Gemeente Zeist en de Gemeente Utrechtse Heuvelrug is in de achterliggende periode een traject doorlopen dat resulteert in formele goedkeuring. De drie Colleges van Burgemeester en Wethouders hebben in een eerder stadium al hun akkoord vastgelegd. Vervolgens hebben ook de gemeenteraden de gelegenheid gekregen om zich uit te spreken over de aanstaande fusie. Het ziet ernaar uit dat er ook op dat vlak geen belemmeringen zijn om de fusie per 1 augustus a.s. doorgang te laten vinden.
Op weg naar nieuwe arbeidsvoorwaardelijke regelingen
Als NUOVO Scholengroep en OSG Schoonoord op 1 augustus 2019 met elkaar een nieuwe organisatie vormen, is het belangrijk dat alle medewerkers van dezelfde regelingen en rechten gebruik kunnen maken en gelijk behandeld kunnen worden. Daarom is er de afgelopen maanden hard gewerkt om de verschillende regelingen en beleidsafspraken te harmoniseren.
De CAO VO Openbaar Onderwijs vormt in beide organisaties de basis. Maar in beide stichtingen zijn ooit (samen met de GMR) extra regelingen of beleid uitgewerkt. Soms om te beschrijven hoe een CAO artikel binnen de organisatie wordt geïnterpreteerd. Soms om medewerkers extra mogelijkheden te bieden boven het in de CAO gestelde.
Sinds begin dit jaar heeft een externe HR-specialist zich verdiept in alle beschreven en vigerende arbeidsvoorwaardelijke regelingen en beleidsafspraken bij NUOVO en Schoonoord. Overeenkomsten en verschillen zijn nauwkeurig in kaart gebracht. Vervolgens is een afweging gemaakt om tot een harmonisatievoorstel te kunnen komen. De norm hierbij is: het harmonisatievoorstel moet de beste regeling zijn voor de medewerkers, maar ook passen binnen de budgettaire ruimte.
Er zijn vijf mogelijkheden voor iedere afweging:
A: de huidige regeling van OSG Schoonoord is de beste regeling binnen de budgettaire ruimte, dus deze regeling wordt voorgesteld om over te nemen in de nieuwe organisatie;
B: de huidige regeling van NUOVO Scholengroep is de beste regeling binnen de budgettaire ruimte, dus deze regeling wordt voorgesteld om over te nemen;
C: beide regelingen kunnen worden samengevoegd om te komen tot de beste regeling binnen de budgettaire ruimte;
D: het is noodzakelijk om een herontwerp van de regeling op te stellen als beste regeling binnen de budgettaire ruimte;
E: geen van beide regelingen vormt een ‘beste regeling’, waardoor het beter is om te besluiten de huidige regelingen ongeldig te verklaren.
Iedere huidige regeling en ieder voorstel is door de afdeling Control doorberekend om een oordeel te kunnen vellen over de (totale) kosten en de grens aan de budgettaire ruimte.
Op 15 april en 6 mei heeft de Fusiestuurgroep alle harmonisatievoorstellen besproken. Daarmee hebben alle harmonisatievoorstellen de status ‘voorgenomen besluit’ gekregen.
Medezeggenschap via tweedaagse
Een besluit tot een arbeidsvoorwaardelijke regeling of personeelsbeleid komt tot stand nadat de Gemeenschappelijke MedezeggenschapsRaad (GMR) haar instemming heeft verleend. Dit kan pas na 1 augustus 2019, als er formeel een GMR is voor de nieuwe organisatie. In een volgende editie van #FusieDialoog gaan we nader in op die nieuw te vormen GMR.
Omdat de nieuwe GMR er nog niet is, is er een werkgroep (fusie-GMR) gevormd met als opdracht alle harmonisatievoorstellen te beoordelen. Op 9 en 10 mei heeft de fusie-GMR, bestaande uit vier leden van de GMR OSG Schoonoord en vier leden van de GMR NUOVO, zich gebogen over veertien harmonisatievoorstellen.
Het resultaat van deze tweedaagse is dat de fusie-GMR voor dertien arbeidsvoorwaardelijke regelingen/beleid de nieuwe GMR zal adviseren in te stemmen met het voorstel. Eén harmonisatievoorstel is voor de fusie-GMR nog niet acceptabel. Aan het eind van de tweedaagse heeft de werkgroep met het College van Bestuur gesproken en alternatieve ideeën voorgelegd. Dit zal leiden tot een nieuw voorgenomen besluit waarop de fusie-GMR zich in juni zal beraden.
De leden van de fusie-GMR hebben veel werk verzet om zich in de vele regelingen en beleid te verdiepen en de gemaakte afwegingen en voorstellen te beoordelen. De samenwerking en de discussie gedurende de tweedaagse was van uitstekende kwaliteit en verliep constructief. Naast de verschillende HR-onderwerpen bereidt de fusie-GMR zich ook voor op onderwerpen als GMR-statuten en reglementen, managementstatuut en het bestuursprofiel.
Dialoog met vakbonden
Ook was de fusie-GMR aanwezig bij het formele gesprek met de vakbonden, dat op 12 april plaatsvond. De vakbonden adviseren werkgevers bij een fusie. Het gesprek met bestuurders is het formele onderdeel van dit traject.
De vakbonden monitoren met name dat de gevolgen voor individuele medewerkers zorgvuldig worden begeleid. Daarnaast nemen zij een adviserende rol in, in het proces van harmoniseren van arbeidsvoorwaarden. Het gesprek op 12 april verliep positief. De vakbondsvertegenwoordigers gaven terug dat het harmonisatieproces een zorgvuldige indruk maakt en de fusie-GMR is opgewassen voor haar taak.
Op 9 en 10 mei boog de fusie-GMR zich over veertien harmonisatievoorstellen.
#FusieFeest in december
In de eerste editie van de #FusieDialoog werd al een balletje opgeworpen over een feest rond de fusie: hoe gaan wij het vieren? De fusiedatum van 1 augustus klinkt logisch voor een onderwijsorganisatie, maar het is een weinig geschikte datum voor een #FusieFeest.
In het vorige nummer opperden we daarom om de Dag van de Leraar als kapstok te nemen, gekoppeld aan de Utrechtse Singelloop. Die data van zaterdag 5 en zondag 6 oktober staan al zodanig op de agenda van onze organisatie, dat een #FusieFeest er niet meer tussen past. Daarom is besloten om de fusiefeestelijkheden te verschuiven naar eind van het jaar. Lees meer hierover in volgende edities van #FusieDialoog.
In de volgende nummers van #FusieDialoog:
- Papieren versie voor digibeten
- Op weg naar een fusie-GMR
- #FusieFeest Save The Date