Een tijdelijke uitgave van OSG Schoonoord en NUOVO Scholengroep
Gemeenschappelijk…
Zoals we al schreven bij de inleiding van onze veelbekeken video: opeens waren we per 1 augustus gefuseerd. Je werkt er heel lang naartoe en dan opeens was de beoogde datum een feit, in de zomervakantie.
Bij de start van het schooljaar hebben we er natuurlijk wel nadrukkelijk bij stilgestaan en er zelfs een taartje bij aangesneden. De fusie was immers heel belangrijk en gedenkwaardig. Maar inmiddels is het heel gewoon dat we samen een uit veertien scholen bestaande groep vormen. En gaan we over tot de orde van de dag: heel goed onderwijs verzorgen.
In deze editie van #FusieDialoog toch nog even een kijkje achter de schermen van die intensieve fusieoperatie. De medezeggenschap van alle geledingen is daarbij een cruciale succesfactor, waar we veel aandacht aan hebben besteed. Lees in deze nieuwsbrief alles over dat proces, door de bril van Michael Funke, voorzitter van de nieuw geïnstalleerde GMR. En we geven ook een overzicht van de belangrijkste wijzigingen die de hele harmonisatie heeft opgeleverd.
We zijn samen op weg en zoeken daarbij steeds de verbinding met elkaar. Op die manier maken we het onderwijs bij NUOVO Scholengroep elke dag een beetje beter…
Leon de Wit
Jonne Gaemers
Michael Funke, voorzitter GMR
“We hebben een mega-klus geklaard”
Op woensdag 18 september jl. werd de nieuwe GMR van NUOVO Scholengroep geïnstalleerd. Voor deze editie van #FusieDialoog spreken we met Michael Funke, de voorzitter van de GMR.
Een GMR is een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad voor alle scholen binnen de scholengroep. Elk schoolbestuur heeft zo’n orgaan. De GMR praat mee over bovenschoolse zaken. Dat gaat over onderwerpen die van belang zijn voor alle (of een meerderheid van de) scholen. Leden van de GMR zijn personeelsleden, ouders en ook leerlingen.
Voor Michael Funke is het GMR-wereldje niet nieuw. “Ik zat al een paar jaar in de GMR van Schoonoord. Vanaf het moment dat de fusie vorm begon te krijgen, zijn we er als de toenmalige beide GMR’s nadrukkelijk bij betrokken. Met Fatima Ougajou, toen de voorzitter van de NUOVO-GMR, kwamen we er al snel op uit om in het hele fusieproces samen op te trekken. We hebben ons daarbij uitvoerig laten adviseren en het advies was heel helder: vorm samen een Fusie-GMR, als aanloop naar een nieuwe GMR die vanaf de fusie operationeel is.”
Bovenop
Wanneer twee schoolbesturen fuseren, moet bijvoorbeeld het hele personeelsbeleid op elkaar afgestemd worden. “Dat was een enorme klus,” vertelt Funke, die in het dagelijks leven docent op het Openbaar Lyceum Zeist is. “De nieuwe GMR moest daar uiteindelijk een klap op geven, maar we moesten wel zeker weten dat die hele harmonisatie van arbeidsvoorwaarden goed zou uitpakken. We hebben er niet alleen met onze neuzen bovenop gezeten, maar we zijn ook echt in de materie gedoken.”
Michael Funke omschrijft dat meepraten door de GMR als een mega-klus. “Het was heel spannend, hard werken, maar het ging wel in een heel positieve en constructieve sfeer. Zowel de contacten binnen de GMR’s als met het bestuur verliepen heel professioneel en prettig. Martina Kruif en haar HRM-team hebben ons daar uitstekend bij ondersteund.”
Format
In de achterliggende maanden hebben de leden van de GMR in diverse ‘zittingsdagen’ de eigen positie bepaald over allerlei regelingen die binnen de twee fuserende scholengroepen aanwezig waren. Wat nemen we mee en wat niet? Funke: “Waar wij als ons nu als fusie-GMR over hebben uitgesproken over is een stuk of dertig regelingen en reglementen, waarin we ons tot in detail hebben verdiept.” (de GMR-leden hebben zich uitgesproken over 14 harmonisatievoorstellen en hebben daarvoor zo’n 28 verschillende regelingen moeten doorgronden – red.)
“Door de HRM-professionals was er een behandelingsformat ontwikkeld en dat werkte voor ons perfect. Met deze methode konden we heel doelgericht die stukken aanvallen. En dat voorkwam dat we in oeverloos geouwehoer verzandden.”
De hele operatie ging vooral over personele zaken, maar in de GMR zijn ook de ouders en leerlingen vertegenwoordigd. Hadden die ook belangstelling voor al die arbeidsvoorwaarden? “Jazeker,” stelt Michael Funke, “juist ook de andere geledingen hebben er belang bij dat er binnen de scholengroep een doordacht pakket komt te liggen. Wij willen dat NUOVO een aantrekkelijke werkgever is. Bijvoorbeeld Joris Tiemersma is leerling van het Leidsche Rijn College en een zeer gewaardeerd GMR-lid. Hij weet waar hij het over heeft en weet de goede vragen te stellen.”
Afgekaart
Tijdens een reeks van bijeenkomsten hebben de GMR-leden de regelingen van commentaar voorzien. Hun op- en aanmerkingen zijn vervolgens verwerkt in een tweede ronde. “Na de zomer hebben we het complete pakket definitief afgekaart en op 18 september is het hele verhaal door de nieuwe GMR vastgesteld. Dat voelt heel goed, we hebben rond de fusie echt een fikse klus geklaard. Nu het gedetailleerde werk achter de rug is, kunnen we ons gaan focussen op een aantal speerpunten. In medezeggenschap met het bestuur gaan we kritisch kijken naar de grote beleidskaders en het financiële plaatje. Alles wat wij als GMR doen, heeft directe consequenties voor de scholen. Ik hoop dat ons werk goed zichtbaar blijft en dat we kunnen bijdragen aan verdere verbeteringen binnen NUOVO Scholengroep.”
Arbeidsvoorwaarden in harmonie
Zoals hierboven is te lezen in het interview met Michael Funke, heeft de GMR bij de eerste vergadering op 18 september instemming verleend op alle harmonisatievoorstellen. Op grond daarvan heeft het College van Bestuur het definitieve besluit genomen dat per 1 augustus 2019 er voor de hele organisatie één personeelsbeleid met één set arbeidsvoorwaarden is, geldend is voor alle NUOVO-medewerkers. Alle oude regelingen komen hiermee te vervallen.
In één arbeidsvoorwaardelijke regeling is er voor een specifieke groep medewerkers (OOP regioscholen) in een overgangsregeling voorzien, om van de oude regeling naar de nieuwe te bewegen.
Medewerkers van NUOVO Scholengroep hebben allemaal te maken met AFAS, het e-hrm systeem. Medewerkers zijn zelf verantwoordelijk om hun zaken te regelen. Zo geef je een adreswijziging via AFAS door, evenals bijvoorbeeld de aanvraag als je gebruik wilt maken van een arbeidsvoorwaardelijke regeling.
Belangrijkste wijzigingen
De werkkostenregeling is een fiscale regeling waardoor de werkgever bepaalde zaken aan medewerkers kan verstrekken, zonder dat hier loonbelasting over betaald moet worden. Uiteraard is er door de fiscus een maximaal bedrag vastgesteld. Als je als werkgever hier overheen gaat, betaal je 80% belasting. Dit maximum gaan we dus niet overschrijden.
Als we de kosten van kerstpakketten, feestjes, sinterklaaspresentjes, bosjes bloemen e.d. eraf halen, blijft er budget over. Binnen NUOVO kunnen medewerkers kiezen voor een vergoeding voor de aanschaf van een fiets, een deel van de kosten sportabonnement (nieuw voor NUOVO) of de bruto verrekening van de vakbondscontributie. Omdat het budget beperkt is, maak je als medewerker een keuze. Is het maximum bereikt, dan sluit de mogelijkheid voor dat kalenderjaar. Aanvragen en meer info via AFAS.
De onkostenvergoeding voor de mobiele telefoon is fiscaal risicovol. Daarom is gekozen voor de regeling zakelijke telefonie. Medewerkers die voor het uitoefenen van hun functie een telefoon nodig hebben, krijgen er één in bruikleen vanuit NUOVO.
De vergoeding woon-werkverkeer is door de CAO bepaald. NUOVO-medewerkers die verder weg woonden dan 25 km kregen ook in het tweede jaar nog een vergoeding. OSGS kende geen extra regeling. We hebben besloten deze regeling opnieuw te ontwerpen en alle medewerkers die verder weg wonen dan 25 km gedurende de hele loopbaan een vergoeding woon-werkverkeer te betalen. De vergoeding is wel gemaximeerd op 50%.
Compensatieregelingen verlof
De mogelijkheid om LPB-uren uit te laten betalen is volgens de CAO voorbehouden aan medewerkers tot schaal 8. Binnen NUOVO kunnen alle medewerkers deze mogelijkheid benutten. Aanvragen van uitbetalen via AFAS. Verlofopname via school (geregistreerd in Foleta).
De cao meldt dat alleen zomervakantieverlof dat samenvalt met het zwangerschapsverlof van een zwangere docent mag worden gecompenseerd. Binnen OSGS gold deze mogelijkheid ook voor de andere vakanties. Omdat er een juridische trend zichtbaar is in deze richting, is gekozen deze werkwijze voor heel NUOVO over te nemen.
De meest ingewikkelde was de regeling compensatie OOP voor het opleggen van vakantieverlof. De regeling van OSGS was financieel niet haalbaar voor de hele organisatie. We hebben ervoor gekozen de regeling van NUOVO over te nemen, maar wel een overgangsregeling te treffen voor de OOP-medewerkers van de regioscholen. Daarbij heeft de GMR aan het bestuur de uitdaging gegeven om nog eens goed naar de regeling en behoeften van het OOP te kijken.
Andere belangrijke zaken
Gedeeltelijk arbeidsongeschikt worden is niet iets waar je graag over nadenkt. Echter, als het je overkomt kan dat behoorlijke financiële gevolgen hebben. NUOVO-medewerkers zijn hiervoor automatisch verzekerd. Als je hier echter geen prijs op stelt, geef je dat aan via AFAS: je stuurt dan een afstandsverklaring in.
De verschillende afspraken rondom het terugbetalen van scholingskosten zijn samengebracht tot één richtlijn.
De vigerende regelingen onder de noemer Taakbeleid en Beloningsbeleid zijn afgeschaft. De regelingen waren te veel verouderd om relevant te zijn voor de nieuwe organisatie. Uiteraard staan de onderwerpen op de agenda om tot nieuw beleid te komen.
Alles staat op AFAS
Wie kennis wil nemen van de nieuwe regelingen, kan rond half oktober op AFAS terecht. In de komende week zullen we daar alle teksten publiceren.
In de volgende nummers van #FusieDialoog:
• Verbinding blijven zoeken
• Gezamenlijke kernwaarden
• Wat biedt het portal?